Tipy, jak ušetřit na nákladech za bydlení

31. 8. 2024
Tipy, jak ušetřit na nákladech za bydlení

Studium v zahraničí může být finančně náročné, ale existuje několik způsobů, jak ušetřit. Bydlení bývá jednou z vůbec největších výdajových položek studentů, a proto se zaměříme na to, jak na něm můžeme ušetřit.


Sdílené bydlení

Sdílené bydlení je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak ušetřit na nákladech za bydlení. Sdílením bytu s ostatními studenty můžete výrazně snížit náklady na nájem a služby. Náklady na energie, internet a další poplatky se totiž rozdělí mezi více osob.

Můžete rovněž společně nakupovat potraviny a další potřeby, což může být levnější než individuální nákupy, které byste dělali pouze sami pro sebe. Kromě finančních úspor však sdílené bydlení nabízí také sociální výhody. Můžete se lépe začlenit do studentské komunity a navázat nová přátelství.


Vyhledávání slev a nabídek

Mnoho webových stránek a realitních agentur nabízí speciální slevy a nabídky pro studenty. Při hledání bydlení se vždy zeptejte na možnost studentských slev. Sledujte ale i sezónní nabídky a akce, některé univerzity nebo realitní agentury totiž nabízejí slevy v určitých ne příliš vytížených obdobích roku.


Energeticky úsporné spotřebiče

Používání energeticky úsporných spotřebičů a šetření energiemi výrazně sníží vaše účty za služby. Vyměňte klasické žárovky za LED žárovky, které mají nižší spotřebu elektřiny a delší životnost. Používejte spotřebiče s energetickým štítkem A+++ nebo A++ a instalujte úsporné sprchové hlavice a perlátory na kohoutky, které sníží spotřebu vody. Rovněž se sami naučte zhasínat světla a vypínat spotřebiče, když je zrovna nepoužíváte.


Ubytování mimo centrum města

Bydlení mimo centrum je často levnější než bydlení v samotném srdci města. Zejména nájemné v okrajových částech měst bývá nižší než v centru. I když to může znamenat delší dobu dojíždění, úspory na nájemném mohou být značné. Zvažte však důkladně právě i náklady na dopravu a zjistěte, zda existují cenově výhodné možnosti, jako jsou studentské slevy na hromadnou dopravu nebo levné dopravní prostředky, jako je kolo. Bydlení mimo centrum navíc může nabídnout klidnější a příjemnější prostředí, což může být výhodné pro studium a relaxaci.


Stále vás zajímají další tipy, jak ušetřit na nákladech za bydlení? Napište nám na naší stránce!

Napište nám

Milí přátelé vzdělávání, zejména toho zahraničního, pokud máte jakékoli otázky, nebo si s námi prostě chcete popovídat, určitě se nám ozvěte. Rádi o vás uslyšíme.


Jsme registrované centrum UCAS

    Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

    Jsme registrované centrum UCAS